Schlagerfestival

Kiek es op Facebook

 

schlagervestivalOp 11 november 1965 wordt in Huize Ditsel voor het eerst het Kiek ze Kieke Carnavals Schlager Songfestival georganiseerd. Sindsdien zijn er talloze Knotsenburgse meezingers voortgebracht en staat het evenement inmiddels bekend als de officieuze opening van het Carnavalsseizoen.

Helaas is er maar weinig informatie over de eerste editie terug te vinden. Wel is bekend dat Lex Hubers met het lied “Schunkel nog maar een keertje” winnaar wordt. Door de jaren heen is er veel veranderd. Na een verhuizing van Huize Ditsel naar Hotel Erica is vanaf 1981 het Kolpinghuis het toneel van het Schlagerfestival. Diverse huisorkesten passeren de revue ter begeleiding van de deelnemers. Namen als de Serians, Apple en natuurlijk Summerland roepen beelden op van een rijke muzikale historie. De liedjes worden jarenlang afgewisseld door acts van diverse carnavalsverenigingen.

Tegenwoordig zorgen de heren, dames en kinderen van Kiek ze Kieke voor het entertainment tussen de Schlagers door. Vele juryleden wisselen met elkaar van plek en hebben ieder jaar weer de moeilijke taak het mooiste, origineelste en best gezongen lied te kiezen. Het Schlagerfestivalboekje wijzigt niet alleen van vorm maar ook van zwart/wit naar kleur en altijd gevuld met vooral de songteksten van de deelnemende liedjes.